Juuston ja jäätelön tekijä Mika Berg Uukuniemeltä teki hetkeksi comebackin hapankaalin valmistukseen. Näin Mika Berg kertoo: ”Valmistimme silloisessa yrityksessäni Saimaan Aromikas Oy:ssä 1997-2006 luomuhapankaalia, olimme silloin ainoa valmistaja, joka hyödynsi startteri-hapatetta valmistuksessa. Luulen, että tilanne ei ole juurikaan siitä muuttunut. Tämän takia tuotteet eivät ole tasalaatuista, varsinkaan keväällä, jolloin varastokaalin lehdillä oleva luontainen maitohappobakteerimäärä ei ole enää välttämättä yhtä korkea kuin syksyllä. Syy miksi käytimme startteria, löytyi meidän yrittäjien taustasta: toinen oli opiskellut maitoteknologiaa, toinen elintarvike- ja bioteknologiaa. Tämä nyt tehty erä oli eräänlainen retro-erä, jossa halusin testata vanhaa reseptiämme paikalliseen Oktoberfestiin menevään hapankaalierään. Reseptin palauttaminen onnistui täydellisesti! Pieni erä Sairaan aromikasta hapankaalia löytyy myös rasioissa Uukuniemen kyläkaupasta. Kaali on Revon puutarhasta Parikkalasta. Seuraava vuosikerta 2023 valmistetaan vuoden päästä.”
Innolactin Kuopion varastosta löytyy sopivia maitohappobakteereita kasvisten hapattamiseen, ja Jussilta saa vinkkejä hapatteiden käyttöön. Hapatetta hyödyntämällä hapankaalista saa tasalaatuista kaikkina vuodenaikoina.