Ratkaisuehdotus

Innolactin toimitusjohtaja ja omistaja, maidonjalostuksen asiantuntija Jussi Heinonen on auttanut yli 30 vuoden uransa aikana satoja maidonjalostajia, juustoloita ja meijereitä Suomessa ja ulkomailla. Vuosien varrella tutuksi ovat tulleet kaikenkokoisten yritysten ammattilaiset tuotekehityksestä, tuotannosta ja laitteistosta vastaavista aina visionäärisimpiin pienyrittäjiin.

Elintarviketeollisuudessa lopputuotteeseen vaikuttavat lukuisat seikat, ja usein alan toimija saattaa huomata olevansa yksin isonkin haasteen edessä. Heinonen on nähnyt läheltä ne erilaiset ongelmat ja haasteet, joihin hapatteita, entsyymejä, homeita ja vitamiineja valmistuksessaan käyttävät elintarvikeyritykset usein törmäävät. Tällaisia haasteita on tullut kohdattua monta kertaa myös itse.

“Nuorena miehenä olin juustomestarina yksin vastuussa koko juustolan toiminnasta Iisalmessa. Minulla oli kuitenkin onnekseni tukenani ammattimies, nyt jo edesmennyt Aatu Kauppinen Lapinlahden Juustolasta. Aatulle saatoin aina soittaa apua tarvitessani, ja yhdessä sitten järkeilimme ja kokeilimme asian kuntoon. Nyt on minun vuorostani luontevaa jakaa vuosien varrella hankkimaani osaamispääomaa edelleen muille elintarvikealan toimijoille.”


Elintarvikealan haasteisiin pureudutaan yhdessä

Heinonen tarjoaa nyt asiantuntijuuttaan elintarvikealan toimijoille kartoituksen muodossa. Kartoituksen avulla elintarvikevalmistajien on mahdollista kehittää toimintaansa ja saavuttaa parempia tuloksia.

Esimerkkinä Heinonen kertoo, että yli 60 prosenttia Suomessa myytävistä juustoista on tuontijuustoja, vaikka kotimaisten pienten ja keskisuurten juustoloiden olisi mahdollista jalostaa suomalaista maitoa juustoiksi ja muiksi maitotuotteiksi paremmin, tehokkaammin ja laadukkaammin.

“Autamme parantamaan tuotantoprosesseja, varmistamaan tuotteiden laatua ja tuomaan alalle uudenlaisia ajattelutapoja. Asiakkaidemme valmistusprosesseihin, tuotekehitykseen ja automatisaation liittyvien haasteiden lisäksi autamme myös markkinoilla erottuvien, persoonallisten tuotteiden kehittämisessä sekä oikeiden valmistusaineiden ja -välineiden valinnassa. Näitä asioita käymme läpi kartoituksessamme”, lupaa Heinonen.


Sertifioitua työtä hyvien, suomalaisten elintarvikkeiden ja kestävämmän toimialan eteen 

Innolact sai toimintaa ohjaavan palveluliiketoiminnan ISO 9001 -sertifikaatin vuonna 2018. ISO 9001 -standardiin pohjautuu myös Innolactin laatujärjestelmä, jolle puolestaan rakentuvat kumppanuussuhteet, laadukkaat tuotteet sekä nopea ja joustava palvelu.

“Teemme työtä hyvien suomalaisten elintarvikkeiden eteen. Haluan osaltani olla tukemassa tätä tavoitetta ja alan toimijoiden ammattiylpeyttä. Hyödynnämme työssämme päämiehiltämme, tutkimuksista ja alan trendejä seuraamalla hankittua uusinta tietoa. Toimintamme lähtökohtana on yhdessä tekeminen asiakkaiden ja kumppaneidemme kanssa, sillä yhteistyöllä voimme paremmin ponnistella kestävämmän toimialan eteen esimerkiksi raaka-ainehävikkiä minimoimalla ja maidon jalostusastetta kasvattamalla”, summaa Heinonen.

Innolact toimii kumppanina niin pienille startupeille kuin liikevaihdoltaan miljardiluokkaan kuuluville yrityksille Suomessa ja Baltiassa. Yrityksen päämiehet eli italialainen SaccoSystem, espanjalainen Busqui ja suomalainen Christeyns Nordic ovat kaikki kansainvälisiä toimijoita, joiden tuotteet löytyvät Innolactin verkkokaupasta. Asiantuntijayritysten lisäksi Innolactin verkostoon kuuluu koulutus- ja tutkimuslaitoksia Suomessa, Baltiassa ja muualla Euroopassa.

Järkeillään ja parannetaan liiketoimintaasi

Innolactin Jussi tarjoaa nyt elintarvikealan toimijoille maksuttoman asiantuntijakartoituksen. Kartoitus kestää noin tunnin eikä velvoita sinua jatkoon. Kartoituksen pohjalta Jussi suosittaa jatkotoimenpiteitä juuri sinun yrityksellesi.

“Räätälöimme kartoitukset aina kunkin elintarvikejalostajan tarpeisiin. Pyrimme esimerkiksi auttamaan uuden tuotteen kehittämisessä tai vanhan parantamisessa nykyisen valmistusprosessin osalta tai vaikkapa kuluttajan näkökulmasta. Kartoituksessa mietimme yhdessä, millaiset valmistusaineet, kuten hapatteet tai entsyymit, sopisivat valmistusprosessiin ja lopputuotteisiin parhaiten.”


Kartoituksessa voidaan käsitellä myös valmistushygieniaan, desinfiontimenetelmiin ja elintarviketurvallisuuteen liittyviä asioita. Usein huomataan myös tarve henkilökunnan lisä- tai jatkokoulutukselle, sillä vaikka elintarvikkeiden valmistajan koulutus on kattava, on työ usein niin kiireistä, ettei alan kehitystä välttämättä ehditä seuraamaan. Jos koulutukselle ilmenee tarvetta, löytyy Innolactilta apua myös sellaisen räätälöintiin, toteutukseen ja rahoituksen hankintaan. 

“Alamme toimijoiden olisi tärkeää pystyä hyödyntämään tuotekehityksessä ja toiminnan kehittämisessä myös erilaisia julkisin varoin toteutettavia kehittämishankkeita. Moni ei esimerkiksi tiedä, että heillä olisi mahdollisuus saada esimerkiksi Business Finlandin, ELY-keskuksen tai jonkin EU-hankkeen rahoitusta. Myös näihin liittyen autan mielelläni.”


Yhteistyöllä ja toisistamme ja toistemme työstä oppimalla pääsemme usein kumppanuuteen, jonka turvin voimme välttää monet ongelmat etukäteen. “Toimijoiden ei tarvitse jäädä huolineen yksin, sillä minua voi lähestyä myös akuuteissa haasteissa, aivan kuten itsekin aikoinani lähestyin Kauppisen Aatua”, lupaa Jussi Heinonen.


Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00